Voordelen gebruik php framework
Een PHP-framework is eigenlijk een gereedschapskist met handige tools om als ontwikkelaar sneller en beter code te produceren.
In computertaal is een framework een universeel, herbruikbaar softwareplatform om software mee te ontwikkelen. Met andere woorden: het is een soort bibliotheek met stukjes basiscode wat de ontwikkelaar helpt om op een consistente manier applicaties te maken. In dit artikel bespreken we alle voordelen.
Support van de gemeenschap
Alle populaire PHP-frameworks hebben een actieve gemeenschap. Er is geen gebrek aan documentatie en hulp van de gemeenschap en andere ontwikkelaars. Voor een PHP-ontwikkelaar is er in de gemeenschap altijd wel een antwoord op vragen of problemen te vinden en indien dit niet het geval is kan er in de gemeenschap een vraag gesteld worden. In populaire PHP-frameworks resulteert dit vaak in een snel antwoord en hoeft de ontwikkelaar niet dagen te stoeien met een probleem of vraagstuk.
Minder code & snellere ontwikkeling
PHP-frameworks helpen enorm met het snel opzetten van een project. Een PHP-ontwikkelaar die ervaring heeft met een PHP-framework hoeft zich nooit meer zorgen te maken om deadlines. Een framework zorgt ervoor dat minder code wordt geschreven en dat resulteert weer in minder typewerk. Daarnaast hoeft er niet gezocht te worden naar verschillende '3rd party libraries' voor elk nieuw project. Vaak is het namelijk al standaard onderdeel van het PHP-framework.
Tenslotte, de documentatie en de opbouw zorgen ervoor dat er op een bepaalde manier geprogrammeerd gaat worden. Dit is een groot voordeel als er meerdere mensen gaan werken aan de webapplicatie. Nieuwe ontwikkelaars kunnen snel aan de slag en hoeven zich niet te verdiepen in slecht gedocumenteerde code.
Effectief toegang tot een database
Via een PHP-framework gaat het benaderen van een database op een object georiënteerde manier. In plaats van een directe interactie met de database doormiddel van SQL queries, wordt er gebruik gemaakt van een Object-Relation-Mapping (ORM) model voor het beheren van de structuur en de relaties tussen data. Via een ORM-model is het mogelijk om een databasetabel toe te wijzen aan een PHP-class en een rij van deze tabel is toegewezen aan een instantie van deze class.
Beveiliging onderdeel van een framework
De beveiliging van de code is grotendeels al geregeld binnen een PHP-framework. Een aantal voorbeelden:
- Centrale authenticatie
- Waardes die ingevoerd worden in de database worden gefilterd op 'SQL injection attacks'
- Centrale inputvalidatie en filtering
- HTML functies, zoals formulier helpers en URL helpers die automatisch worden gegenereerd
- Cross Site Request Forgery (CSRF) beveiliging
- Sessiemanagement en -beveiliging
- Cross Site Scriptin (XSS) protectie
- De encryptie van cookies kan automatisch geregeld worden via een configuratieinstelling
Gebruik van Model View Controller (MVC)
Populaire PHP frameworks zoals Laravel, CakePHP, CodeIgniter, Zend Framework en Symfony maken gebruik van het Model View Controller (MVC) ontwerppatroon. Dat zorgt ervoor dat business logica gescheiden wordt van de gebruikers interface. Dat zorgt voor schone en flexibele code. De manier hoe een MVC ontwerp wordt toegepast in PHP-applicatie is als volgt:
- Modellen presenteren de data structuur. Normaal gesproken communiceren ze met de database
- De views bevatten pagina templates (HTML, XMX, etcetera)
- Controllers reageren op paginaverzoeken en verbinden alles met elkaar
Meer weten over een PHP framework?
Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee over het ontwikkelen en onderhouden van een webapplicatie in een PHP-framework.
Bij Dutchbridge combineren wij techniek en passie al sinds 2006 tot unieke en krachtige online oplossingen. Wij denken actief met u mee en leveren websites en webapplicaties op die uw organisatie verder brengen, nu en in de toekomst.